Jika anda boleh mengimpikannya, anda boleh melakukannya – Walt Disney. Ini merupakan kata hikmat kegemaran Teoh Siang Teik. Walaubagaimanapun, tidak pernah terlintas di fikirannya bahawa pada suatu hari nanti beliau bukan sahaja berjaya merekabentuk pemanas berkuasa solar bertaraf antarabangsa; malahan berjaya memenangi anugerah untuk rekaan tersebut. Semuanya bermula pada tahun 1982, ketika beliau bertugas di […]

#WiraNegaraku

Teoh Siang Teik, Pencipta Sistem Microsolar

Jika anda boleh mengimpikannya, anda boleh melakukannya – Walt Disney.

Ini merupakan kata hikmat kegemaran Teoh Siang Teik. Walaubagaimanapun, tidak pernah terlintas di fikirannya bahawa pada suatu hari nanti beliau bukan sahaja berjaya merekabentuk pemanas berkuasa solar bertaraf antarabangsa; malahan berjaya memenangi anugerah untuk rekaan tersebut.

Semuanya bermula pada tahun 1982, ketika beliau bertugas di Kathmandu dengan UNDP di mana projek tersebut memerlukan beliau untuk menyediakan kemudahan pemanasan air yang efektif dan menjimatkan; yang boleh berfungsi pada hari yang mendung dan dalam cuaca sejuk. Teoh ketika itu tidak mempunyai pengetahuan tentang pemanas berkuasa solar dan tiada pembekal yang dapat menjamin bahawa pemanas mereka dapat berfungsi pada hari yang mendung dan dalam cuaca yang sejuk. Beliau perlu mengejar masa, dan atas rasa komited kepada projek tersebut; dia berasa bertanggungjawab untuk menyelesaikan masalah ini dalam apa jua cara sekalipun dan di sinilah dia mula mereka sendiri pemanas berkuasa solar tersebut.

Rekaan Teoh memberikan aliran thermosyphon tanpa kesesakan, genangan atau aliran mendatar. Hasilnya ialah penghasilan air yang lebih panas dalam jumlah yang lebih tinggi, dan menjadikan penggunaan pemanas berkuasa elektrik tidak lagi diperlukan. Pengumpul hibrid berpanel kaca dengan lapis berganda boleh mencecah sehingga 90 darjah Celcius pada cuaca panas bersuhu 32 darjah celcius. Ini merupakan rekod dunia untuk prestasi bagi pemanas berkuasa solar yang berfungsi tanpa pam, kuasa elektrik, bahan kimia atau tiub vakum; kebanyakan pemanas air konvensional tidak mampu melebihi 75 darjah Celcius.

Perakuan Antarabangsa 1997 – dipatenkan di seluruh dunia melalui Pertubuhan Harta Intelek Sedunia 1999 – Majalah TIME memetik Teoh sebagai salah serang Wira Dunia/Rekabentuk di dalam keluaran Mac tahun tersebut. World Market Microsolar sudah diedar dan dipasarkan di pelbagai negara di serata dunia. Teoh menghargai jasa Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MARTRADE) yang telah membantunya dalam aktiviti-aktiviti promosi produknya ke pasaran antarabangsa. Produk ini sudah dipatenkan di seluruh dunia dan sudah digunakan di Malaysia, USA, UK, New Zealand, Jepun, Indonesia, Filipina, Singapura, India, Nepal dan di negara-negara Timur Tengah, Kepulauan Carribean, Kenya, Tanzania dan Maldives. Ianya mencapai kecemerlangan bertahap dunia berdasarkan prestasinya di ujian pertengahan musim sejuk di Pewaukee, Wisconsin, USA pada Januari 2004.

#Negaraku #CeritaNegaraku

Tontoni lagi.

[this div will be converted to an iframe]