The Picha Project adalah satu perusahaan sosial yang telah diasaskan untuk membantu komuniti masyarakat terpinggir dan pelarian di Malaysia melalui kelestarian penyediaan makanan katering dan penghantaran. Mereka menyediakan platform untuk golongan sasar di atas, untuk menyediakan makanan kepada orang awam berdasarkan kemampuan memasak dan seterusnya turut melengkapkan golongan ini dengan bimbingan kaunseling secara professional. Nama […]

#WiraNegaraku

The Picha Project, Penyediaan Makanan Membantu Nasib Pelarian

The Picha Project adalah satu perusahaan sosial yang telah diasaskan untuk membantu komuniti masyarakat terpinggir dan pelarian di Malaysia melalui kelestarian penyediaan makanan katering dan penghantaran. Mereka menyediakan platform untuk golongan sasar di atas, untuk menyediakan makanan kepada orang awam berdasarkan kemampuan memasak dan seterusnya turut melengkapkan golongan ini dengan bimbingan kaunseling secara professional.

Nama ‘The Picha Project’ ini berasal daripada nama seorang anak kepada sebuah keluarga pelarian Myanmar yang bernama Pita (dibaca Pi-Cha), antara keluarga pertama yang telah menyertai perusahaan sosial mereka.

Semasa mereka memulakan perniagaan ini pada Januari 2016, ibu Pita telah bersama-sama mengharungi jerih perih sebuah perniagaan dengan sabar dan dengan memberi sokongan tanpa berbelah bahagi kepada The Pitcha Project bagi menjayakan perusahaan tersebut. Manakala Pita pula, tidak melepaskan peluang untuk turut datang membantu mereka di dapur.

Tetapi realiti yang menyedihkan adalah apabila menyedari bahawa si genit comel bernama Pita ini tidak mendapat akses kepada asas kehidupan seperti pendidikan yang sempurna, penjagaan kesihatan dan peluang pekerjaan yang sudah pasti akan menjadi liku-liku perjalanan yang sukar bagi Pita pada masa yang akan datang.

Namun begitu, Pita dan keluarganya hanyalah salah sebuah daripada 150,000 keluarga pelarian yang telah bermastautin di Malaysia. Ikrar The Picha Project adalah untuk sentiasa membantu keluarga pelarian seperti keluarga Pita untuk keluar daripada belenggu kemiskinan dan mempunyai masa hadapan yang lebih cerah di negara orang.

#Negaraku

Tontoni lagi.

[this div will be converted to an iframe]