Mejar Patricia Yapp Syau Yin mencipta rekod sebagai juruterbang wanita pertama pesawat tempur MIG di Asia dan juruterbang tunggal bagi pesawat tempur TUDM MiG-29N. Pada tahun 1996, Patricia telah berpindah ke Kuala Lumpur dari Sandakan untuk belajar undang-undang namun dia telah berhenti selepas tamat semesta kedua. Dia kemudiannya memohon untuk menyertai Program Kadet Angkatan Tentera […]

#WiraNegaraku

Patricia Yapp, Juruterbang Wanita Pertama Pesawat Tempur MIG di Asia

Mejar Patricia Yapp Syau Yin mencipta rekod sebagai juruterbang wanita pertama pesawat tempur MIG di Asia dan juruterbang tunggal bagi pesawat tempur TUDM MiG-29N.

Pada tahun 1996, Patricia telah berpindah ke Kuala Lumpur dari Sandakan untuk belajar undang-undang namun dia telah berhenti selepas tamat semesta kedua.

Dia kemudiannya memohon untuk menyertai Program Kadet Angkatan Tentera DiRaja Malaysia dan menamatkan pengajian Diploma dalam Kejuruteraan Aeronautik di Universiti Teknologi Mara.

Mejar Patricia Yapp adalah juruterbang utama yang membawa operasi dan taktikal dengan Skuadron No 17/19 ‘Smokey Bandits’ di Pangkalan Tentera Udara Kuantan yang membawa jet MIG-29N.

Dia juga juruterbang wanita pertama negara yang melakukan persembahan akrobatik dalam siri LIMA.

Anak kelahiran Sabah ini adalah juruterbang wanita yang paling terkenal di Malaysia dan turut dinobatkan sebagai Ikon Negaraku.

#Negaraku

Tontoni lagi.

[this div will be converted to an iframe]